لیست اختراعات سميه ابراهيمي
ضايعات نخاعي (SCI) با از دست رفتن سلول هاي عصبي مشخص مي شوند كه بدنبال آن از دست رفتن عملكرد و ناتواني خواهد بود و اغلب منجر به فلج جزيي يا كامل مي شود و در امريكا سالانه 12000 نفر دچار SCI مي شوند. سيستم اعصاب مركزي نقش بسيارمهمي درحيات موجودات زنده ايفا مي كند وآسيب دراين سيستم، درانسان وبقيه پستانداران تقريباجبران ناپذيراست و باعث از كار افتادگي شديد اندامها و بعضي از ارگانها مي شود. سلولهاي عصبي كه جزءاصلي اين سيستم به شمارمي روند بعدازتولد قادر به تقسيم شدن نيستند و اين امرمشكل ترميم بافت عصبي راتشديد مي نمايد، درحالي كه سلولهاي گليال دربافت عصبي قدرت تقسيم خود را حفظ مينمايند. پيوند بافت عصبي بسيار پيچيده است و داراي مشكلاتي مي باشد از جمله پيوند بافت عصبي بصورت هتروگرافت بد ليل صدمه ديدن سد مغزي-خوني مشكل بنظر مي رسد در صورتيكه در بافتهايي مانند استخوان و... اين نوع پيوند امكان پذير است ، حياتي بودن بافت عصبي و مقدار محدود آن ، شانس پيوند اتوگرافت را بسيار كم مي كند همچنين مشكل ديگر در ضايعات عصبي ، ترشح مواد ممانعت كننده در ترميم بافت عصبي است كه در مايع بين سلولي موجود در اطراف سلولهاي عصبي ترشح مي شود. سلولهاي بنيادي جنيني و سلولهاي بنيادي مغز استخوان و سلول هاي بنيادي عصبي بعنوان كانديدا در سلول درماني ضايعات نخاعي پيشنهاد شده اند. اما سلولهاي بنيادي جنيني به علت مشكلات اخلاقي و امكان توليد تومور در بدن فرد دريافت كننده، كانديداهاي مناسبي بشمار نمي آيند. همچنين سلولهاي بنيادي مغز استخوان نيز محدوديتهاي مختلفي را تاكنون از خود نشان داده اند كه عبارت است از: تبديل به سلول استئوكلاست، از دست دادن قدرت تمايز در سنين بالا ، توليد جمعيت سلولي بسيار متنوع و ... اخيرا حضور سلولهاي بنيادي در لايه هاي مختلف رحم با استفاده از ايمنوهيستوشيمي و شناسايي ماركرهاي مختلف بخصوص CD146 و CD90 به اثبات رسيده است و از آنجايي كه يكي از مهمترين فاكتورها در سلول درماني ، سهولت دستيابي به سلولهاي بنيادي ميباشد، و با توجه به اينكه خاصيت تبديل سلولهاي بنيادي رحم به سلولهاي ديگري مانند كندروسيتها و استئوبلاست به اثبات رسيده است، امكان تبديل اين سلول بنيادي را به سلولهاي شوان مورد بررسي قرار دهيم. با توجه به سهولت دستيابي به اين سلول بنيادي، امكان استفاده از آن حتي در سنين بالا، عدم تومورزايي ، داشتن جمعيت سلولي خالصتر نسبت به سلولهاي بنيادي مغز استخوان و سرعت تكثير بيشتر، تا كنون از ظرفيت هاي بالاي اين سلول ها در درمان ضايعات سيستم اعصاب مركزي استفاده نشده است. شوان سلولي تمايز يافته در سيستم عصبي محيطي است كه وظيفه ساخت غلاف ميلين بر روي نورون ها را به عهده دارد. از اين سلولها مي توان در جلوگيري از از دست رفتن بافت نخاع و رشد آكسون و ترميم نسبي غلاف ميلين استفاده كرد. تحقيفات بهبود بازسازي عصبي با بيوند سلولهاي شوان را نشان داده اند. لذا بر آن شديم كه با استفاده از كشت سه بعدي سلول هاي شوان تمايز يافته از سلول هاي بنيادي اندومتريوم، بافت عصبي نخاع را توليد كنيم. بر اين اساس سلول هاي اندومتريال را در محيط دو بعدي و سه بعدي درون فيبرين با فاكتورهاي تمايزي تمايز داده و ميزان تمايز با بررسي ماركرهاي تمايزي S100 و P75 با روش ايمنوسيتوشيمي مورد بررسي قرار گرفت. نتايج نشان دهنده تمايز سلول هاي اندومتريال به سلول هاي شوان بود.
ضايعات نخاعي (SCI) با از دست رفتن سلول هاي عصبي مشخص مي شوند كه بدنبال آن از دست رفتن عملكرد و ناتواني خواهد بود و اغلب منجر به فلج جزيي يا كامل مي شود و در امريكا سالانه 12000 نفر دچار SCI مي شوند(1). سيستم اعصاب مركزي نقش بسيارمهمي درحيات موجودات زنده ايفا مي كند وآسيب دراين سيستم، درانسان وبقيه پستانداران تقريباجبران ناپذيراست و باعث از كار افتادگي شديد اندامها و بعضي از ارگانها مي شود. سلولهاي عصبي كه جزءاصلي اين سيستم به شمارمي روند بعدازتولد قادر به تقسيم شدن نيستند و اين امرمشكل ترميم بافت عصبي راتشديد مي نمايد، درحالي كه سلولهاي گليال دربافت عصبي قدرت تقسيم خود را حفظ مينمايند(1و2). پيوند بافت عصبي بسيار پيچيده است و داراي مشكلاتي مي باشد از جمله پيوند بافت عصبي بصورت هتروگرافت بد ليل صدمه ديدن سد مغزي-خوني مشكل بنظر مي رسد در صورتيكه در بافتهايي مانند استخوان و... اين نوع پيوند امكان پذير است ، حياتي بودن بافت عصبي و مقدار محدود آن ، شانس پيوند اتوگرافت را بسيار كم مي كند همچنين مشكل ديگر در ضايعات عصبي ، ترشح مواد ممانعت كننده در ترميم بافت عصبي است كه در مايع بين سلولي موجود در اطراف سلولهاي عصبي ترشح مي شود(2و3). شوان سلولي تمايز يافته در سيستم عصبي محيطي است كه وظيفه ساخت غلاف ميلين بر روي نورون ها را به عهده دارد. سلول هاي شوان در ترميم ضايعات نخاعي بكار ميروند و پتانسيل تحريك به رشد انتهاي آكسونهاي عصبي آسيبديده را در سلسله اعصاب مركزي دارا مي باشند(4). سلول هاي اندومتريال به عنوان منبع جديد سلولي از نوع سلول هاي مزانشيمي در محيط دو بعديكشت داده شدندو همزمان مورد هم كشتي با سلول هاي شوان قرار گرفتهو به سلول هاي عصبي تمايز داده شدند و ميزان تمايز با بررسي ماركرهاي تمايزي GFAP و NF و Olig2 و TUJ1 با روش ايمنوسيتوشيمي مورد بررسي قرار گرفت. نتايج نشان دهنده تمايز سلول هاي اندومتريال به سلول هاي عصبي بود. تا كنون تمايز سلول هاي بنيادي اندومتريال به سلول هاي عصبي همراه با هم كشتي سلول هاي شوان گزارش نشده است و اين اولين گزارش از تمايز اين سلول ها مي باشد.
گر نباشد چشم ظاهر عيب نيست در نبود چشم دل بايد گريست بكارگيري فناوري مدرن براي افزايش توانايي افراد نابينا يكي از دغدغه هاي مهم كساني است كه به بازتواني و نوتواني افراد و گروههاي خاص مي انديشند. استفاده از فناوري براي نابينايان و پاسخ به برخي از نيازهاي آنان با استفاده از پديده هاي نوين عصر حاضر نيز موضوعي است كه در همين عرصه مورد توجه قرار گرفته است. سازمان بهداشت جهاني World Health Organization تخمين مي زند در حال حاضر حدود 35 ميليون نابينا در جهان زندي مي كنند و حدود 161 ميليون نفر از جمعيت جهان دچار اختلالات بينايي هستند. همچنين در هر 5 ثانيه يك نفر به تعداد افراد با اختلالات بينايي اضافه مي شود. هم اكنون در كشور ما بيش از 410 هزار نفر نبينا و كم بينايي نيازمند به خدمات توانبخشي هستند و تعداد نابينايان شناخته شده تحت پوشش سازمان بهزيستي كشور 76000 نفر مي باشد. عصاي التراسونيك با جهت يابي و اعلام وضعيت به صورت صوتي افراد نابينا را از موقعيت موانع آگاه مي سازد. اين محصول گامي نو در صنايع مهندسي پزشكي در كشورمان و دنيا بوده كه كشور عزيزمان را با ساير كشورهاي پيشرفته همگام نموده و جهت خودكفايي فني و علمي پيش خواهد برد. مزيت طرح پيشنهادي نو بودن ايده اين عصا و كليت كاربردي بودن اين محصول بصورت صنعتي براي نابينايان دقت بسيار بالا، قابليت تشخيص پله و جوي (كه از بزرگترين مشكلات حركت نابينايان است) ، قابليت استفاده آسان و الگوريتم انتخاب نوع پيام هاي صوتي مختلف هشدار دهنده قابليت حمل آسان، طراحي صنعتي طبي با رعايت ارگونومي، قابليت تشخيص موانع در آرايشي ابتكاري در ارتفاعات و راستاي مختلف براي نابينايان مي باشد كه در كل از برخورد و افتان و آسيب فيزيكي (و بالطبع روحي) نابينايان جلوگيري مي كند و همچنين قيمت تمام شده مناسبي دارد. در مقياس صنعتي اين محصول مي تواند امكانات امنيتي و رفاهي ملموسي را براي استقلال قشر نابينا فراهم آورد. بزرگترين نكته متمايز كننده اين طرح در مدار طراحي شده نوع اسكن كردن محيط و انتخاب نوع پيام ها و كليت اين طرح بصورت صنعتي مي باشد كه در اين شكل و اين كيفيت هيچگونه محصول مشابهي در هيچ جاي دنيا ندارد. با توجه به ابتكاري بودن طرح پيشنهادي وقت و تحقيقات زيادي صرف قابليت صنعتي شدن اين محصول و طراحي صنعتي مناسب در جهت استفاده آسان براي مصرف كننده اصلي اين محصول (نابينايان) صرف شده است اميد مي رود در صورت حل نيازهاي داخلي و رسيدن به مرحله ي صادرات بتواند منبع درآمد و ذخيره ارزي كشور باشد.
موارد یافت شده: 6